niedziela, 14 lipca 2013

Przepis: pasta guacamole

Ta meksykańska pasta z awokado chodziła za mną już od dawna :) W internecie jest wiele przepisów i różnych wersji guacamole. Ja zdecydowałam się na taką z dodatkiem pomidora.

Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/4 zielonej papryczki chili
- mała czerwona cebulka 
- 1 pomidor
- świeża kolendra
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki

Awokado przekrajany na pół, wyjmujemy pestkę. Łyżeczką wybieramy miąższ, skraplamy go sokiem z cytryny i blendujemy (można rozdrobnić widelcem). Chilli pozbawiamy pestek i drobniutko siekamy. Papryczkę, pokrojoną w kostkę cebulę i posiekaną kolendrę dodajemy do awokado. Pomidora obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dodajemy do awokado i całość mieszamy doprawiając solą do smaku. Pastę szczelnie przykrywamy i chłodzimy.
Z tej porcji wyszło pasty na 8 takich grzanek jak na zdjęciu :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz