Ta meksykańska pasta z awokado chodziła za mną już od dawna :) W
internecie jest wiele przepisów i różnych wersji guacamole. Ja
zdecydowałam się na taką z dodatkiem pomidora.
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 1/4 zielonej papryczki chili
- mała czerwona cebulka
- 1 pomidor
- świeża kolendra
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny lub limonki
Awokado
przekrajany na pół, wyjmujemy pestkę. Łyżeczką wybieramy miąższ,
skraplamy go sokiem z cytryny i blendujemy (można rozdrobnić widelcem).
Chilli pozbawiamy pestek i drobniutko siekamy. Papryczkę, pokrojoną w
kostkę cebulę i posiekaną kolendrę dodajemy do awokado. Pomidora
obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dodajemy do
awokado i całość mieszamy doprawiając solą do smaku. Pastę szczelnie
przykrywamy i chłodzimy.
Z tej porcji wyszło pasty na 8 takich grzanek jak na zdjęciu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz