poniedziałek, 15 lipca 2013

Przepis: placuszki z cukinii

Ten przepis znalazłam w internecie i trochę zmodyfikowałam. W oryginale sos był z dodatkiem ogórka, a ja nie przepadam za tzatzikami. Dlatego sos zmieniłam na czosnkowy :) Jeszcze szczypiorek jest moim dodatkiem, reszta pochodzi z przepisu Ewy Chodakowskiej.

Składniki na placki:
- połowa cukinii
- 2 czubate łyżki mąki
- 1 jajko
- mała cebula
- oregano
- sól, pieprz


Cukinię obrać i zetrzeć na grubej tarce, jajko ubić, dodać mąkę, wymieszać z cukinią i posiekaną cebulą, przyprawić. Smażyć na oliwie.

Składniki na sos:
- małe opakowanie jogurtu
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- szczypiorek do dekoracji

 Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu. Odstawić do lodówki na minimum 15 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Gotowe placki podawać z sosem i szczypiorkiem.


Z tej porcji wyszło mi około 10 takich małych placuszków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz